Olieverf

Olieverf

Wat is olieverf?

Olieverf is al eeuwen lang de favoriete verf van kunstenaars. Het geeft diepe kleuren en een intense glans, droogt langzaam en is goed te bewerken. Olieverf wordt gemaakt van langzaam drogende olie en pigment. Het drogen van de olie gebeurt onder invloed van lucht (zuurstof) en licht. De olie neemt zuurstof op en koppelt de moleculen tot een vast netwerk aan elkaar. Dit proces kost tijd en maakt dat olieverf langzaam droogt. Hoe minder ventilatie en licht, hoe langzamer. De meestgebruikte olie voor olieverf is lijn(zaad)olie, deze geeft een stabiel resultaat met de meest duurzame verflaag, verdonkert het minst en heeft relatief de kortste droogtijd.

Olieverf

Olieverf gebruiken

Wanneer olieverf gebruiken?

Bij nat-in-nat schilderen worden de kleuren op het palet én op het schilderij zelf gemengd. Het schilderij moet worden voltooid zolang de olieverf nog nat is en bestaat uiteindelijk uit één verflaag met in elkaar gemengde kleuren, verdund of puur. Bij gelaagd schilderen wordt het schilderij opgebouwd uit verschillende lagen olieverf. De onderliggende lagen moeten zó droog zijn dat ze niet meer oplossen wanneer de volgende laag opgebracht wordt. Hierbij moet elke volgende verflaag wat meer olie bevatten dan de vorige om de olieverf goed te laten hechten. Dit staat ook bekend als 'vet over mager' schilderen.

Hechting van olieverf

Hechting van olieverf

Voor een goede hechting van olieverf moet de ondergrond afdoende zijn geprepareerd. Olie uit de verf zal de poreuze geprepareerde onderlaag binnendringen en zich vastzetten. Olieverf droogt door opname van zuurstof, en ook als olieverf eenmaal droog is stopt dit oxidatieproces niet. De verf blijft verouderen, wat uiteindelijk als craquelé zichtbaar kan worden. Daarom is het verstandig om wanneer de verf echt compleet gedroogd is een slotvernis aan te brengen. Bij normale laagdikte duurt het drogen ongeveer een jaar, bij dunnere of dikker opgebrachte olieverf enkele maanden korter of jaren(!) langer. Het slotvernis remt het verouderingsproces af, geeft glans en beschermt de verf tegen verontreinigingen en invloed van buitenaf.

Banner row 2

E47PN1500800

E47 driepootezel La Palma van: 46.15   NU 29.95 vanaf 5 stuks slechts 25.00

Lees meer
danielsmithslider

Daniel Smith aquarelverf tubes 5ml NU -30%

Lees meer